KABIZLIKTAN KURTULMANIN YOLLARI

Gıdalarınızda aldığınız liflerin miktarına bakınız.  Günde 25-35 gram arasında lifli gıdalarla beslenmeniz gerekir.  Bu hedeflere ulaşmanın yolu yediklerinizdeki lif miktarını ambalajlardan okumak olacaktır. 

Tam buğdaylı ekmeği ve kahve renkli pirinci tercihle başlamalısınız.  Evinizin tuvaletini kullanmanız haliyle sizin daha rahat ve doğal rahatlamanızı sağlayacaktır.  Yeterli lif alamadığınıza inanıyorsanız her gün iki ölçek veya bir poşet OPTI FIBRE içmeniz sizi dengelemeye yetecektir.

Ancak gün içinde dışarı çıktığınızda veya iş yerinde tuvalet ihtiyacı duyduğunuzda sakın kendinizİ eve dönene kadar tutmayın, bu bağırsaklarınızı tembelliğe itecektir.  Ne zaman tuvalete gitme dürtünüz gelecek olsa bunu fırsat bilerek tuvaleti kullanmaya gayret ediniz.  Gıdalarınıza daima yüksek lifli meyveler seçin,

Örneğin;

  • Kuru incir (1 su bardağı): 14,6 gram
  • Kuru erik (1 su bardağı): 12,4 gram
  • Asya armudu (büyük): 9,9 gram
  • Ahududu (1 su bardağı): 8 gram
  • Elma (büyük): 5,4 gram tüketmeye bakınız.

Bazı gıdalar kabızlığın artmasına neden olabilir, çok fazla lif içermeyen biftek ve sosisler, peynir, dondurma, kekler, kurabiyeler ve dondurulmuş veya paketlenmiş yemeklere dikkat etmeniz gerekir.

Alacağınız gıdalarda lif bakımından sizi tatmin edecek olanları tercih edin.  Örneğin;

  • Brokoli (1 bardak, pişmiş): 5,2 gram
  • Havuç (1 bardak, donmuş halde pişirilmiş): 4.8 gram
  • Kabuklu fırında patates: 4.6 gram
  • Bezelye (1/2 bardak, dondurulmuş olarak pişirilmiş): 4.4 gram
  • Güneşte kurutulmuş domates (1/2 su bardağı): 3,3 gram

Tuvalete gittiğiniz de ayaklarınızı yükseltmeyi deneyin, göreceksiniz ki dışkılamak daha kolay olacak.

Kendinizi her gün aynı saatte dışkılamak için eğitebileceğinizi biliyor muydunuz? Yemekten yaklaşık 20-30 dakika sonra dışkılamayı hedefleyin.  Çoğu kişi için, sadece bu düzenli rutin rahatlama sağlayabilir. Hala sıkışıklık devam ediyorsa sabahları ılık bir bardak su içmek veya bağırsaklarınızı uyaracak bir şey ekleyin, örneğin adetlerimizde çorba içmek barsaklarımızı çok iyi hareket ettirir. 

Stresinizi azaltın, çünkü stres de bir kabızlık nedeni olabilmektedir.  Bu nedenle kendinizi rahatlatacak yoga, meditasyon gibi yöntemler veya loş bir yerde kendinizi müzik dinlemeye yönlendirin.  Açık havada yürüyüş yapın bu sizi hem stresinizi azaltmaya hem de bağırsak hareketlerinizi yapmaya yarayacaktır.

“Müshil ilacı veya besin desteği kullanmak sağlıklı olur mu?” diye soracak olursanız yavaşlayan barsak hareketlerinizi hızlandıracağı için yararlı olacağını söyleyebilirim. LEXAQUEST gibi doğal kökenli bir besin desteğinden faydalanabilirsiniz. Ancak bunları çok sık kullanmak bağırsaklarınızı onlara bağımlı kılabilir ve doğal alışkanlığınızı bozabilir.  Düzeninizi tekrar doğal şekline getirdikten sonra hayatınızı gıdalarınızı programlayarak yapmanızı tavsiye ederim.

Yaş ilerledikçe fiziksel aktiviteleriniz azalacağı için belli jimnastik hareketlerini evde yapmanızda büyük fayda olacaktır.

Sürekli kabızlığınızı yönetebilseniz bile, daima doktorunuza görünmek en iyi fikirdir. Kabızlığınız belki de başka hastalıklarınızı gizlenmekten çıkaracak delillere sahip olabilir. 

Yorum Ekle

Abone Olun

Son Bildirilere Ulaşın:

Ecz. Fatih Mehmet Müderrisoğlu. Bütün hakları saklıdır.