VİTAMİNLER NASIL SEÇİLİR?

VİTAMİN sözcüğü 1912 de Polonyalı biyokimyacı Casimir Funk tarafından belirlenmiştir. VİTA Latincede hayat demektir. AMİN takısı ise amino asit sözcüğünü kast etmektedir. O dönemde vitaminlerin, amino asit olduğu sanılmaktaydı.

Vitaminler yediğimiz gıdalarda bulunmayınca metabolizmada bozukluklara neden olmaya başlarlar.

Vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlqara karşı direnç oluşturma, bağışıklık kazanmada öncülük ederler ve ayrıca vücudun karbonhidrat, yağ ve protein kullanımını sağlarlar.

Tip olarak yağda  ve suda çözünenler diye ikiye ayrılırlar. A,D,E vitaminleri yağda, B ve C, vitaminleri ise suda çözünürler.

A VİTAMİNİ eksikliği gece körlüğü, solgun ve cilt kuruluğuna neden olabilmektedir.

B VİTAMİNİ;

B1 THIAMIN eksikliği iştahsızlık, yorgunluk, sindirim rahatsızlıkları, kas ve sinir rahatsızlıkları, beriberi hastalıklarına neden olabilir.

B2 RİBOFLAVIN göz yorgunluğu ve kataraktın önlenmesi, karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasına yardımcı olur. Deri dokularına ve tırnakların vitamini alımına yardımcı olur.

B3 NİYASIN eksikliği ishal zihin bozukluğu, depresyon ve ağır dermatit ile cilt lezyonlarına neden olabilmektedir.

B5 PANTOTENİK ASİD doku oluşumuna katkıda bulunur cildin nemini kaybetmesini önler.  Saç dökülmesini önlemede bulunur.

B6 PİRİDOKSİN 60 enzime koenzimdir, eksikliği aşırı stress,depresyon ve ruhsal dengesizliklere, Nörit(sinir iltihabı) koordinasyon bozuklukları, anemi, bağışıklıkta düşme, kaşıntı ve uykusuzluk, baş ağrılarına neden olabilmektedir.

B7 BİYOTİN güzellik vitamini olarak da adlandırılır.  Saç dökülmesi, tırnak ve cildin sağlıklı gelişiminde gerekli olan bir vitamindir.

B9 FOLIK ASİT eksikliği kansızlık yaratır, hamilelikte mutlaka kullanılan bir vitamindir.

B12 SİYANOKOBALAMIN VEYA METİLKOBALAMIN anemi önleyicidir, sinir tahribatını önler hafızayı güçlendirir, depresyon ve sindirim bozukluklarında kullanılır. Baş ağrıları dil ve ağız enfeksiyonlarında huzursuzluk ve pek çok sinir hastalıklarında kullanılır. Metilkobalamin doğal kaynaklardan elde edileni olup vücutta siyanokobalamin gibi atık yani ağır metal toksisitesi yaratmaz.

C VİTAMİNİ ASKORBİK ASİT iskorbit hastalığı, halsizlik, diş eti kanamaları, ciltte morluklarda, eklem ağrıları ve bağışıklığın güçlendirilmesinde kullanılan güçlü anti oksidan etkili vitamindir.

D VİTAMİNİ KALSİFEROL vücudumuzda altıyüz elli farklı reaksiyonda görülebilir. Saç dökülmesinden, sinir bozukluğu, halsizlik, kemiklerde kırılganlık gibi çok önemli rahatsızlıklarda görülmektedir.

Bu vitaminler genelde çeşitli ve faklı minerallerle birlikte formüle edilirler.  Günümüzde daha detaylı ayrışmalar için de bazı besin destek özleri de formüllere katılmaktadır.

Vitaminleri ikinci olarak kullanım formlarına göre de ayrıştırabiliriz.  Tablet, toz halde, şurup, damardan kullanılan ampuller olarak görmekteyiz.

Ayrıca biyoyararlınım açısından da farklılıklar gösteren vitamin tipleri bulunmaktadır.  Örneğin uzun salınımlı vitaminler farklı emilim gücü olanlar ve damardan yapılan enjeksiyona yakın biyoyararlınım gösterenler olmaktadır.

Vitaminler konusunda daha detaylı bilgileri eczacınızdan alabilirsiniz, bende sizlere bir eczacı olarak kısa notlar halinde bu bilgileri iletmek istedim.  Merkezdenal.com sitemizde benim tercihim olan vitaminleri görebilirsiniz.

Yorum Ekle

Abone Olun

Son Bildirilere Ulaşın:

Ecz. Fatih Mehmet Müderrisoğlu. Bütün hakları saklıdır.