STRES: Uzun süreli stres vücudunuzu, savaş veya kaç sisteminizde rol oynayan bir hormon olan kortizol ile doldurur. Stresli bir karşılaşmadan sonra vücudunuzu yeniden doldurmak için kortizol daha fazla yemek yemenizi sağlar. Stres sizin için neredeyse sabit bir durumsa, bu kortizol seviyeleri yüksek kalır ve atıştırmalıklara ulaşmanızı sağlar.
UYKUSUZLUK: Yeterince dinlenmediğinizde, grelin seviyeleriniz (yemek yemenizi isteyen bir hormon) yükselir. Bu arada leptin (açlığı ve yeme arzusunu azaltan bir hormon) seviyeleriniz düşer. Bu iki hormon, açlık hissini kontrol eder. Sonuç: Vücudunuzun yiyeceğe ihtiyacı olmasa bile aç hissedersiniz.
SİNİRLER: Yemek yemek, sinirli hissetmenin getirdiği ekstra enerji için kullanışlı bir çıkış noktasıdır. Sadece size yapacak bir şey vermekle kalmaz, aynı zamanda sizi sinirlendiren şeylerden de uzaklaştırır. Ya da hiç yemek yemeyerek stresinizi yönetebilirsiniz. Bu, vücudunuz açlıktan öldüğünü düşündüğü için sisteminizi yavaşlatabilir. Sonunda yemek yediğinizde, aşırıya kaçma olasılığınız artar.
ANKSİYETE: Yeme bozuklukları ile güçlü bir bağlantısı vardır. Aşırı yemek, endişelerinizi ve stresinizi yönetmenize yardımcı olmanın bir yolu olabilir. Genler, depresyon ve duygu durum bozukluklarından travmaya, bağımlılığa veya istismara kadar diğer şeyler, duygularınızı yönetmenin bir yolu olarak kanama olasılığınızı artırabilir.
SİNİRSEL İŞTAH PATLAMASI: Her kendinizi düşük hissettiğinizde artan iştah demek değildir. Sosyal bir etkinliğin eğlencesine kapılıp artık aç olmadığınızın işaretlerini görmezden gelmek veya grupla birlikte hareket etme zorunluluğu hissetmek kolaydır.
ALKOL TÜKETİMİ: İçki, çekingenliğinizi azaltır ve bu, ne zaman ve ne kadar yiyeceğiniz konusunda iyi bir yargı içerir. Aynı zamanda yağ ve şekerle dolu yiyecekler gibi daha az sağlıklı şeyler yeme olasılığınızı artırır. Araştırmalar, içmenin beyninizin kendi kendini kontrol eden bölümünü etkilediğini ve lezzetli bir atıştırmaya direnmeyi çok daha zor hale getirdiğini gösteriyor.
YİYECEK REKLAMLARI: Bazen tek yapmanız gereken, sizi atıştırmak istemenizi sağlayacak öneri gücüdür. Araştırmalar, içinde yiyecek bulunan reklamların, elinizdeki yiyecekleri alıp yeme olasılığınızı artırdığını gösteriyor.
TOK OLDUĞUNUZDA YEDİKLERİNİZİN BEDELİ
Aç olmadığınızda yemek yemek kilo almaya ve kan şekeri sorunları gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sağlıksız döngü, ipuçlarınızın farkına varmadıkça ve onlara yanıt vermenin başka yollarını bulmadıkça bitmeyecektir.
GERÇEKTEN AÇ MISINIZ?
Gerçek açlık sizi yavaş yavaş vurur ve ertelemek kolay olabilir. Ayrıca birçok seçenekten memnun olma olasılığınız da artar. Duygusal veya akılsızca yeme çabucak ortaya çıkar ve belirli yiyecekleri istemenize neden olur. Ayrıca yiyecek varlığına yanıt verebilir ve yemek orada olduğu için yiyebilirsiniz. Bu, sizi aşırı yemek yemenizi ve sonrasında da suçlu hissetmenizi sağlar.