YAŞLANMAK ZOR OLMAMALI

Yaşlanmak hayatın değişmez gerçeğidir. Onca zor yılları geride bırakıp zor yıllara geldiğinizde rahat ve huzurlu olmanın yollarını deneyin. Bu yazımda size yardımcı olabilecek konuları okuyacağınızı umuyorum.

Yaşlanınca çok fazla know-how sahibi olursunuz

Altın yıllar 60’lı yaşlardan sonra başlar. Yaşlanmanın yararları var. Birincisi, öğrendiklerinizi kullanmakta daha tecrübelisiniz. Öngörüleriniz daha güçlü olur. Bilgi ve deneyimlerinizi gençlerle paylaşın sizin bilgi ve deneyimlerinizle onların enerjilerini birleştirin size heyecan verecek yeniliklere kavuşun.

Bay iyi adam

Sonuçta huysuz yaşlı bir adam (veya kadın) olmamaya gayret ediniz, gördüğünüz her yanlışı açıklamaya kalkmayın, hata bildirimlerini yumuşak bir dille zaman içerisine yayın. Hayat sizin gençliğinizden çok farklı olmakta, buna kendinizi adapte edebilmeniz oldukça zordur, o nedenle yaşantınızı biraz yavaşlatmaya olaylara dışarıdan yaklaşmaya gayret edin. Muhtemelen yaşlandıkça, en azından 60’lı yaşlarda daha fazla kabul göreceksiniz. Ayrıca kızmak için daha fazla toleranslı ve daha az eğilimli olmaya gayret ediniz. Çevrenizle daha iyi ilişki kurabilirsiniz, yaşlı insanlar duygularını daha iyi kontrol edebilir ve hayattan en iyi şekilde nasıl yararlanacaklarına daha fazla odaklanabilirler.

Başkalarıyla daha uyumlu olun

40’lı yaşlarda, diğer insanların duygularıyla, hayatınızdaki diğer zamanlardan daha fazla uyum içinde olabilirsiniz. Başkalarının nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini anlama fikri, sevdiklerinizle birlikte yaşamayı kolaylaştırabilir ve iş arkadaşlarınızla daha iyi geçinmenize yardımcı olabilir.

Daha iyi seks için imkan yaratın

Yaşlı kadınlar, gençlik dönemlerinden daha az sıklıkta seks yapabilir. 40 yaş ve üstü kadınlarla yapılan bir çalışmada araştırmacılar cinsel doyumun yaşla birlikte arttığını buldular. 80 yaşından büyük kadınların, 55 ile 79 yaş arasındakilerden seks sırasında memnun olduklarını söylemeleri daha muhtemeldi.

Hayatın tadı

Yaşlandıkça, ilaçlar, hastalıklar (soğuk algınlığı, grip, diş eti hastalıkları vb.) ve alerjiler, koku ve tat alma duyunuzu değişebilir. Bu da diyetinizi ve sağlığınızı etkileyebilir. Baharatlanması gereken şeyler varsa, biraz zeytinyağı, biberiye ve kekik gibi otlar, sarımsak, soğan, biber veya hardalı deneyin. Sadece tuzdan ve şekerden uzak durun.

Orada ne işleri var?

Kafanızdaki saçlar kaybolmaya başladığında, tüyleriniz en garip yerlerde görünebilir. Bu, yaşlı erkeklerin burun ve kulaklarında büyük tüyler anlamına gelebilir. Yaşlı kadınlar, çenelerinde küçük tüyleri görebilirler. Bütün bunlar hormonlarımızdaki değişikliklerden kaynaklanıyor.

Yüksel ve Parla

60’lı yaşlarında her zaman olmak istediğin sabah insanı olma ihtimalin çok yüksek. Uyku düzenimiz yaşlandıkça değişebilir, bu yüzden daha erken uyuruz ve daha erken uyanırız. Bu iyi iş gibi görünüyor. Bir çalışma, 65 yaşın üzerindeki kişilerin gece boyunca uyanma eğiliminde olmasına rağmen, çoğu kişinin düzenli olarak iyi bir gece uykusu aldıklarını söyledi.

Güle güle migren

70’lerinize geldikten sonra, hayatınızın büyük bir bölümünü kaplamış olabilen migrenler geçebilir. Daha da iyi haber: Migren varsa, aslında baş ağrısı ile gelmeyebilir. İnsanlar yaşlandıkça, bazıları migreni ağrı duymadan, görsel veya duyusal rahatsızlıklar olarak yaşayabilir.

Gündelik işinden ayrılma

Erken emeklilik, sağlığınız için en iyi şey olmayabilir – eğlenceli bir ikinci kariyeriniz yoksa. Ömür Projesi olarak adlandırılan bir araştırma, sevdikleri bir işte çok çalışan insanların en uzun yaşadıklarını buldu. Bu, iyi arkadaşlar ve iyi bir evlilik ile birlikte, bir süre hayatta kalmanın anahtarı olabilir.

Korku senin arkadaşın değil

Yaşlandıkça kemik kırma konusunda daha fazla endişe duyabilirsiniz. Ama düşmekten korkarsan düşmeye daha yatkın olabilirsiniz. Bir çalışma, 65 yaş üstü yetişkinlerin yaklaşık üçte birinin bu korkuya sahip olduğunu buldu. Ve bu anlaşılabilir bir durumdur, çünkü düşme yaşlı insanlar için yaralanmaların, ölümlerin önde gelen nedenlerindendir.

Özgüven

Saygı görme beklentisi yaşlandıkça yükseliyor, çalışmalar gösteriyor ve zenginlik, eğitim, sağlık ve istihdamla artıyor.  60’lı yaşlardan itibaren, insanların sağlık sorunları yaşamaya başlaması, emekliliğin ardından yeni bir amaç duygusu aramaya başlamasından kaynaklanabilir. Artan yaşam süreleri, daha sağlıklı yaşam tarzları ile beraber daha büyük bir yaşta deneyimleri genç kuşağa devir etmeye gayret etmeli.  Bu hem sizi genç tutar hem de genç kuşağın daha az zarar görmesine neden olur.

Daha az stres

Daha az stresle yaşamaya gayret ediniz. Zamanınızı torunlarınız ve sevdiklerinizle geçirin, istemediğiniz işleri yapmayarak stresle baş edebilirsiniz.

 Dünyanın ağırlığı

Ne kadar uzun yaşarsan, yerçekimi sizi o kadar aşağı çeker. Boyunuz kısalmaya organlarınız kendilerini size hissettirmeye başlar. Bu sizi yaşlandıkça hayatınızı yavaşlatan zorlaştıran nedenlerden olabilir..

Boş durmak güç

Günlük gazeteleri okuyun ve günlük haberlerden bilgilenin, yani hayattan kopmayın.  Boş boş oturanların hayatlarının daha erken yaşlarda tükendiği bilinmektedir.  Yapacak işiniz yoksa bir hobi edinmeye gayret edin. Hobi deyince masraflı olması da gerekmez, kibrit çöpleri ile kürdandan mucizeler yaratabilirsiniz. Dizleriniz izin verdiğince açık havada yürüyün, sanattan kopmayın. Sergileri gezin sinemalara gidin, hayatınızı dolu dolu yaşamaya bakın. Geride bırakacaklarınız anı olsun.

1 Yorum

  • Özgürcan
    Gönderildi 23 January 2020 13:15 0Likes

    Yaşlı insanlar için hayli manidar bir yazı olmuş emeğinize sağlık..

Yorum Ekle

Abone Olun

Son Bildirilere Ulaşın:

Ecz. Fatih Mehmet Müderrisoğlu. Bütün hakları saklıdır.