Uçak yolculuğu bir noktadan diğerine varmak için günümüzde ideal sayılan bir yöntemdir. Son yıllarda fiyatların düşmesi, hava alanlarından şehirlere metro, otobüs gibi hızlı ulaşım imkanlarını da ekleyecek olursa belki de vaz geçilmeyecek kadar önemli bir yolculuk tipidir. Ancak uzun yolculuklar beraberinde de dikkat edilmezse büyük sorunları da beraberinde getirir. Bu gün sizlere nelere dikkat edilmesi konusunda neler yapılabileceğini yazmak isterim.
Günümüzde uçak yolculukları çok uzun süreli olmaya başladı, yani kalkıştan sonra 5 ile 15 saat arası ara vermeksizin devam edebilmekte. Teneffüs edilen hava belli proseslerden geçirilmekte ve içerdeki hava çekilerek devir edilmekte. Bu bize ilk etapta havanın kuru olması nedeniyle cildde kuruluğa, solunum yollarında kuruluğa ve bakteriyel ve virütik kontaminasyona neden olabilmektedir. Bu nedenle uzun uçuşlarda;
- Bol miktarda su tüketilmesini öneririm. Sözünü ettiğim su olup, meyve suları, çay, kahve gibi sıvı içecekleri kapsamamaktadır.
- Uçağa binmeden önce bir veya iki pastil “cistus criticus” (CISTUS PASTİL) içeren bir pastilin emilmesini öneririm, bu sayede havadan veya yanımıza oturan yolcuların öksürerek, aksırarak bulaştırabilecekleri virüs ve bakterilerden korunulabilmesi mümkün olabilir.
- Uzun süreli uçuşlarda özellikle kırklı yaşların üstünde olan yolcularda uzun süreli hareketsizlikten kaynaklanabilecek damar tıkanıklığını önleyebilmek amacıyla yola çıkmadan kardiologunuzla görüşerek mutlaka cilt altına bir doz (enoksaparine sodyum AMPUL) yapmanızı tavsiye ederim. Bu sizi olabilmesi mümkün olan bir kalp krizinden koruyacaktır. Eğer bu önlemi almıyorsanız yanınızda ve kolayca erişebileceğiniz bir yerde “isosorbid di nitrat 10 mgr.” İçeren (ISORDIL 10MGR. SUBLINGUAL) bulundurunuz. kalbinizde bir sıkıntı, sol omuz bölgenizde ağrı nefes almakta sıkıntı başlıyor ve kalp krizi işaretlerini almaya başlıyorsanız şezlongda oturur gibi yayılıp bir tane dil altında eritmenizi tavsiye ederim, bu sizi kısa sürede rahatlatacaktır. Eğer sorun büyüyorsa ve devam ediyorsa ikinci bir tableti daha dil altına yerleştirin ve bekleyin. Sakın yarım saat geçmeden su içmeyin ilacınızın etkisini azaltırsınız. Eğer iki tane kullandıysanız çok şiddetli bir baş ağrısı gelebilir, ilacınız tansiyonunuzu düşereceğinden yarım saatlik bir süre içinde geçebilecek bir ağrıyı buz kompresi ile kontrol altına alabilirsiniz. Kesinlikle ağrı giderici bir ilaç kullanmayınız.
- Uçaktaki bir sallantı veya uçma korkusundan dolayı kan basıncınız (tansiyon) yükselmesi yaşarsanız mutlaka bir (captopryl 25 MGR.) kullanmanızı tavsiye ederim.
- Şekerli gıdalardan, aşırı alkol tüketiminden uzak durmaya çalışın böylece olası bir türbülansda midenizin bulanmasını önlemiş olursunuz.
- Ortam neminin azalması gözlerinizide rahatsız edebilecektir. Bu nedenle gözlerinize suni göz yaşı damlası damlatmanızı tavsiye ederim.
- Cildinize güçlü bir nemlendirici krem veya losyon kullanınız ve bunu her üç saatte bir tekrarlayınız. Böylece cildinizin kurumasından ötürü kırışmasını engellemiş olursunuz.
Bazı insanlarda uçma korkusu olduğundan uçağa binmeden bir trankilizan yutmaları muhtemeldir, ancak bu ilaçları yuttuktan sonra kesinlikle alkollü bir içki içmemeleri gerekir.
Hareketsizlik hazmı da zorlaştırır. Mide de gaz birikmesi olabilir, bu durumlarda basit bir gaz absorbanı ve reflü önleyici ilaçtan destek alınabilir. Bu konuda tavsiyem (charbon vegetal ve dimethicon TABLET)den yemek sonrasında bir tane yutmanız olacaktır.
Uzun yolculukların esas sıkıntısı vardığınız yerde başlamaktadır, değişen saatler, uyku düzeninizi de bozacaktır. Bu nedenle uyumayı planladığınız saatten en az bir saat önce (MELATONINE 10mgr) kullanmanız sizi dinlendirecek ve ertesi sabaha yorgunluk bırakmayacak uykuyu size verecektir.
Çok ve hareketsiz oturmak ayaklarınızın şişmesine neden olabilecektir, bu kan dolaşımının yetersizliğinden olup alınacak iki önlemle aşılabilecek bir sorundur.
- Bileğinize veya dizinize kadar gelebilecek bir varis çorabı giyiniz
- Arnica ve hypocastanum içeren bir jel (BOSWEEL HBS JEL ) sürünüz. Böylece ayaklarınızın yanmasını ve şişmesini engellemiş olursunuz.
Oturduğunuz yerde her iki saatte beş dakika aşağıda sözünü ettiğim hareketleri yapınız.
- Ayaklarınızı bileklerinizden itibaren soldan sağa, sonra sağdan sola onar kere çevirin. On kere de öne arkaya hareket ettirin.
- Kollarınızı uçaktaki havalandırmaya uzanıyormuş gibi uzatın ve kollarınızı gerebildiğiniz kadar gerin, sonra da onar kez ellerinizi açıp kapatınız.
- Koltuğunuz arkaya yatabiliyorsa yatırın ve ellerinizi başınızın arkasına koyarak öndeki koltuğa kadar sırtınızı esnetiniz.
- Her dört saatte bir yukardaki hareketlere ilaveten uçak koridorunda tuvalete giderken bacak kaslarınızı gevşeterek öne arkaya yürüyünüz.
- Son ulaştığınız noktada akşam yatmadan alacağınız bir aspirin veya paracetamol 500 mgr. Tablet uçağın havalandırmasından kaynaklanabilecek veya hareketsizliğin yaratabileceği kas ağrılarınızı da önlemiş olabilecektir.
Yolculukların artacağı bu yaz günlerinde alacağınız bu önlemler size daha rahat ve huzurlu tail geçirmenizi vücudunuzun yıpranmadan dinlenmesini sağlayacaktır, hepinize iyi yolculuklar dilerim.