Nasıl yenilikçi olunur?

Herkes yaratıcılıktan yenilikçilikten bahsediyor. Bugün neredeyse her şirket misyonun da inovasyondan yani yenilikçilikten söz ediyor. Pekiyi inovasyon tam olarak ne anlama geliyor? Ve bir şirket tam olarak nasıl yenilikçi olmayı başarır?

İNOVASYON YANİ YENİLİK nedir?

İnovasyon buluş ile karıştırılmamalıdır. Yeni bir ürün, hizmet veya süreç anlamına gelen bir icat kesinlikle büyük bir başarı olsa da, yenilik daha fazlasıdır. Yeni bir teknoloji, bilimsel veya mühendislik açısından ilginç olabilir, ancak ihtiyaç yoksa yenilik değildir. Bu nedenle, inovasyon sadece bir buluştan ibaret olmamalı, aynı zamanda ekonomik başarıyı sağlamak için bir talebi kapsamalı veya önemli bir sorunu çözmelidir. Ancak, pek çok harika şey gibi, yenilik de genellikle “basit” bir fikirle başlar.

“Arada bir, yeni bir teknoloji, eski bir sorun ve büyük bir fikir, bir yeniliğe dönüşür.”

Özellikle, farklı inovasyon dereceleri vardır. İnovasyon örnekleri sorulduğunda hemen hemen herkes ilk akıllı telefon gibi dünyayı değiştiren teknolojilerden bahsederken, bir ürün veya hizmetin daha küçük, aşamalı iyileştirmeleri de önemli bir ihtiyacı karşılıyorsa yenilikçi olabilir.

Nasıl yenilikçi olunur?

Bir şirkette, rekabet kapasitesini güçlendirmek için inovasyonun sürekli uygulanması için beş ÖZELLİK gereklidir:

  1. Bir inovasyon stratejisi,
  2. İnovasyon süreçleri,
  3. Yapılar,
  4. Araçlar
  5. İnovasyon kültürü.

inovasyon süreci

  1. İnovasyon stratejisi ile bir şirket, ortak bir hedefe ulaşmak için tutarlı bir dizi davranış, amaç ve öncelik taahhüdünde bulunur. Strateji, tüm çabaların doğru bir şekilde hizalanmasını ve odaklanmasını sağlar.
  2. İnovasyon stratejisi uygulamaya konduktan sonra, ortaya çıkan inovasyon süreçleri tanımlanabilir. İnovasyon sürecinin amacı, inovasyonla ilgili tüm faaliyetleri fikirlerin düzenli olarak üretilmesi, değerlendirilmesi ve inovasyona dönüştürülmesi için yönlendirmektir. Aşama kapısı süreci veya tasarım odaklı düşünme gibi pek çok türde inovasyon süreci vardır. Kendi başına doğru ya da yanlış bir süreç yoktur, sonunda şirkete, ürünlerine ve stratejilerine uygun olmalıdır.
  3. YAPILAR, Bu süreçlerden inovasyon yapıları türetilir. Bunlar, inovasyon faaliyetlerinin organize edildiği organizasyonel yapının bölümlerini içerir. Bunlar, örneğin inovasyon sürecine dahil olan ekiplerin bileşimi veya inovasyon yöneticisinin rolü gibi süreçteki bireylerin sorumluluklarıdır.
  4. İnovasyon araçları, inovasyon için fikir üretmekte uygulanabilecek tüm yöntemleri içermektedir. Yaratıcılığı artırmayı ve üretilen fikirlerin miktarını ve kalitesini iyileştirmeyi vaat eden binlerce metodoloji var. Belirli bir konu, şirket ve insanlar için neyin en iyi olduğunu görmek için bu yöntemlerden bazılarını moderatörlüğünde bir toplantıda tartışmaktan zarar gelmez.
  5. İnsanlardan bahsetmişken, beşinci ve muhtemelen en önemli moral, bir şirketin inovasyon kültürüdür. En iyi strateji, etkili süreçler, ilgi çekici toplantılar ve optimize edilmiş yapılar bile çalışanlar aynı gemide değilse başarı getiremeyecektir. Başarılı bir inovasyon kültürü, şeffaf iletişimi, iyi bir hata kültürünü, çalışanların ufuklarını genişletme fırsatlarını ve her çalışanın fikirlerini sunma ve tartışma olasılığını içerir. İnsanların ve fikirlerinin takdir edilmesi, motive olmuş çalışanlara ve inovasyon sürecine ve dolayısıyla şirketin başarısına değerli katkılara yol açacaktır. Nasıl yenilikçi olunur?

Günümüz rekabet ortamında dünden daha hızlı yol kat etmeyenin geleceği olamaz.  Her yenilik mutlaka başarıya ulaşacak diye bir kaide de yoktur.  Ancak denenmeyen her fikir kötü sayılmamalı ancak bir yerde kayıt altına alınarak günü geldiğinde tekrar ele alınabilir olmalıdır.  Yenilikçilik toplantılarında şirketin her kademesinde çalışan insana eğer konu hakkında bir fikri varsa aynı oranda yer verilmelidir.  Ortaya çıkan fikirler daima dikkatle incelenmeli ve kesinlikle kısıtlanmayıp komedi konusu edilmemeli.  Nice vaz geçilmeyen ama günlerce kabul görmeyen fikirlerin başarıya ulaştığını her zaman aklınızdan eksik etmeyin.  Unutmayın “HARRY POTTER”ın yazarı eserini ilk yazdığında gittiği her yayıncıdan ret edildi ve fikrine romanına inanan yazar ancak on birinci müracaatında küçük bir yayıncı tarafından kabul gördü ve dünya edebiyat tarihine ayrı bir başarı hikayesi olarak adını yazdırdı.

Umarım yabancı bir yayından alıntılarla fikirlerimi ilettiğim bu yazım sizlere ve firmalarınıza yeni bir ufuk açar.

MEHMET MÜDERRİSOĞLU

ECZACI

 

Yorum Ekle

Abone Olun

Son Bildirilere Ulaşın:

Ecz. Fatih Mehmet Müderrisoğlu. Bütün hakları saklıdır.