KORONAVİRÜS SONRASI ECZACILIK NASIL OLACAK?

Değerli meslektaşlarım,

Hayat bence bundan sonra Corona’dan önce (bu günler) ve Corona’dan sonra diye ikiye ayrılacak, bütün dünya sil baştan yaparak işe başlayacak. Çok değil altı ay sonra Coronavirus sonrası (CS) hayat başlayacak. Pek iyi dünyada neler değişecek hiç düşündünüz mü?  Belki bu günden düşünmeye başlamak bile geç kalındığını gösterecektir.

Bana göre;

Gelecek tamamen bilgi değerlendirme mühendisliği üzerine kurulacak.  Dünyaya gözlerinizi açtığınız gün nüfus kağıdınızı çıkartırken sizin hakkınızda oluşan bilgi bankasına bilgiler akmaya başlayacak.  Anne ve babanızın sağlığı hakkında en detaylı bilgiler sizin hanenize akacak.  Böylece eğer onlarda kalıtımsal bir hastalık varsa sizin bu hastalığa tutulma olasılığınız kütüğünüze yazılmış olacak ve bundan sonraki bütün doktor raporları ve analizler ile diğer tetkikleriniz bilgi bankanızda toplanacak.  Gideceğiniz bir doktorun size, sizin sağlık bilgilerinize göre uyumsuz olabilecek ilaçları hakkında uyarılacak ve belki sizin bu ilaca ulaşımınız engellenecek. Bu hesapta hayatınızın her evresine ait kayıtlar yer alacak.  Yaşamınız boyunca size belki de hastalıklar oluşmadan “dikkat et böbreklerin yakında işlevlerini aksatabilir” uyarısı gelecek.  Hayat bilgisayar klavyelerinin arkasında cereyan edecek.  Alışverişler sanal ortamda yapılacak ve siz aldığınız bir makarnadan sonra birkaç öneriyi de karşınızda görebileceksiniz.  Yani ıspanaklı makarnayı da beğenirsiniz isterseniz size deneme fiyatından gönderelim diyecek ve tahminen bir sonraki alış veriş gününüzde sizi arayarak yeni siparişlerinizi de isteyecekler.

Biz tekrar eczacılığa dönecek olursak ben bu konuyu yakın gelecek ve uzak gelecek olarak dikkatlerinize iletmek istiyorum.

Yakın gelecekte hastaneler verdikleri hizmete uygun olarak bir veya birkaç robot eczane kuracaklar.  Bu gün için 150 bin Eurolarda maliyeti olup hastanede doktorların yazacakları tüm ilaçları içine alabilecektir.  Hasta muayenesini olduktan sonra bu robota doktorun verdiği barkodu okutarak ilaçlarını ve her birinin tariflerini de birlikte alabilecektir.  Hatta o ilaçların daha önce yazılıp hastanın devam ettikleri ile bir uyumsuzluk söz konusu ise ilacın verilmesini önleyecektir.  Düşünecek olursanız bu maliyet sadece beş altı ayda kendini amorti edebilecek kadar ucuz sayılır.  Bu durumda biz eczacılar, özellikle hastane karşısında olup işinin yüzde sekseni hastaneden gelecek reçeteye bağlı olanlar ne olacak?  Biz 09-19 arası haftada altı gün çalışırken makineler 7/24 çalışır olacaklar.  Bizler kira, personel ve diğer masrafları öderken hastaneler kendi düzenlerinde sadece on beş metrekare yer ayırmış olacaklar.  Sistem her zaman iddia ettiğimiz “hasta bilgilendirmesini” bizden de daha iyi ve doğru yapabilecek olunca BİZ NE YAPACAĞIZ?

Büyük olasılıkla paranın değeri azalacak ve Bitcoin gibi sanal değerlerle alışveriş yapılabilecek.  Hal böyle olunca kredi kartları yerine banka kartları olacak ve hayat eskisi gibi “olduğunca yaşanabilen” olacak.  Yani hesabındaki para kadar yaşanacak.  Böyle olunca satılan maldan bankalara yüzde yediye yaklaşan komisyonlar, firmaların koyduğu vade farkları olmayacak ve maliyetler ile satış fiyatları çok düşecek.  Corona bize olsa da sarf edilemeyen parayı, kullanılamayan arabanın bir değer olmadığını, evde en şık giysinin pijama veya blucin olduğunu öğretmedi mi.  Torunlarımı görmezsem yaşayamam diyenler onları soğuk ekrandan sevip okşamadı mı, yani nerdeyse tüm alışkanlıklardan bir anda koparıldık.  Yeni dünya sanal ortama taşınsa da perakendecilerin yenilikçi yani innovatif oldukları kadar yaşayabileceklerini gösterecektir.  İletişim önemli bir bilim dalı olurken kişisel gelişim rekabette ön plana çıkacak.

Biz eczacılar gelecek olan bu dünyada yer almak istiyorsak daha şimdiden planlarımızı yapmalı ve ona uygun olarak kendimizi geliştirmeye zaman ayırmalıyız.  Her tür yasaktan arındırılmış ama günün icaplarına göre kaidelenmiş bir dünyayı hayal etmek istiyorum.  Eczacıyı sağlık takımının belkide en değerli oyuncusu olarak görmek istiyorum.  Bu gün sağlık takımını bir futbol takımı olarak düşünecek olursak doktorundan, laboratuvarına, hemşiresinden temizlikçisine kadar yer verilecek oyuncuların yanı sıra kaleye eczacıyı koymak gerekmez mi?  Eczacı son noktada hastaya uygunsuz bir reçeteyi tespit ettiğinde hastanın hayatını kurtarabilecek olup takımın başarısında büyük rol oynayacaktır.

50 yılı aşkın meslek hayatımda hiç yoksa dört beş kere benzer durumlarla karşılaşıp hastamızın hayati tehlikesini yakalamış oldum. Şimdi, lütfen siz eczacılar bu yeni dünyadan olan beklentilerinizi ve hangi kaidelerin olmasını hangilerinin olmaması hakkında fikirlerinizi yazın.

Evlerimizde boş oturmak zorunda olduğumuz bu günlerde gelin fikirlerimizi ortaya atarak düşüncelerimizi dökelim.  Gelecek geldi, geç kalmak kayba oynamaktır.

Hepinize sevgilerimi iletirim.

Yorum Ekle

Abone Olun

Son Bildirilere Ulaşın:

Ecz. Fatih Mehmet Müderrisoğlu. Bütün hakları saklıdır.