Kocakarı ilaçları yani başka bir deyişle evde yapılan komşu tavsiyeleri ile kullanılan “bitkisel ve hiç yan tesiri olmayan “ ilaçlar en az almaya ürktüğünüz gerçek ilaçlar kadar etkili, dikkatli kullanılması gereken ve beklide tehlikeli uygulamalardır. Ben bu yazımda dikkat etmeniz gereken konuları size bildirmek istiyorum.
1. Bitkisel karışımları eğitimleri boyunca her detayınla okuyan tek meslek dalı ECZACILIKdır. Karışımınızı yapmadan önce eczacınıza danışın o size hem ne dozlarda kullanmanız gerektiğini hem de nasıl hazırlamanız gerektiğini anlatacaktır.
2. NANE asırlardır kullanılan midevi hazım kolaylaştırıcı bir bitkidir.mide gazlarında, baş ağrısında hazımsızlıklarda kullanılırlar.
3. BAL tabiatın beklide en devai maddesdir. Üretimi pahalı olduğundan sahtesi en çok yapılan gıdalardandır. Soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi gelebilir. Ancak bebeklere ve bir yaşın altındaki çocuklara verilmesi pek önerilmez. Alerji yapma riski olduğu kadar gizli bir diabet riskini de beraberinde arttırtır.
4. ZERDEÇAL son yıllarda en çok dikkat çeken ve üzerinde klinik araştırmalar yapılan bitkidir. Romatoid artrid de olduğu kadar cild hastalıklarında kullanılır hatta kanserde bile kullanılarak başarı elde edildiğine dair klinik çalışmalar mevcuttur. Ancak burada kullanılacak miktar çok önemli olduğundan besin desteği olarak kullanmak daha akıllı bir yöntem olmaktadır. İlk hafta toz işlenmemiş zerdeçal kullanılacaksa2 kilo sabah iki kilo akşam, sonrasında ise her sabah iki kilo kullanmak gerekmektedir. Oysa buna eş değer olan İMMUNEKS İNFLAMAX adlı besin desteğini beher tableti bir kilo eş değerden hesap ederek kullanabilirsiniz.
5. ZENCEFİL çok eski tarihlere dayanan kullanımı olan bir başka halk ilacıdır. Soğuk algınlığında, mide bulantısı, baş dönmelerinde kullanılır. Gene burada da doz çok önemli olup kullanmadan doktorunuza veya eczacınıza danışmanızda büyük yarar olacaktır.
6. VASELİN dokudan emilmeyen bir yağ olup deri çatlaklarında ve cildi nemlendirmeye kullanılır.
7. YEŞİL ÇAY antioksidan değeri yüksek olup sık tüketildiğinde hücrelerinizi dış zararlı etkenler olarak tanımlanan serbest radikallerden korur.
8. SARIMSAK yaraları hakkında ansiklopedi yazılabilecek kadar tabiatın belki de en yararlı bitkilerinden biridir. Ancak kokusu kullanımını kısıtlamaktadır. Günümüzde konsantre edilmiş ve etkisi yoğunlaştırılmış siyah sarımak tabletleri mevcuttur. Doğal bir antibiyotiktir, bağışıklı arttırtıcı özelliği olup hafif bir ilave enerji kaynağıdır. Karaciğer detoxu yaptığı gibi tansiyon ve diabet regulatorudür. Tablet olarak kullanımında nerdeyse bir tabletin 150 diş sarımsaka eş değer olduğu bilinmektedir.
9. TAVUK SUYU ÇORBA hele sebze ilaveli olanı soğuk algınlığında, boğaz ağrılarında mide sorunu yaşayanlarda hazmı kolaylaştırıcı olarak kullanılmaktadır.
10. TUZLU SU soğuk algınlığında burun tıkanıklığını çözmekte kullanılır.
11. TARÇIN diabette şeker seviyesini düşürdüğü söylensede tıbbi bir kanıtı henüz yok. Her şeye rağmen kullanılacaksa karaciğere dikkat edilmeli sürekli kullanımı karaciğerde toksik etki yaratabilir.
12. SICAK BANYO YAPMAK kasları gevşetir, sinirleri yatıştırır, ağrıları yok eder.
13. SOĞUK UYGULAMA genelde beze sarılı buzla yapılır. Baş ağrısı, eklem burkulmaları, darbelerde kan oturması gibi morartıların oluşumunda kullanılır.
Bu yazımla evlerde kolayca yapılabilecek ilk yardı veya acil uygulamalar konusunda bilgi vermek istedim.