Kaya gibi sert görünseler de kemikler kollajen, protein ve mineral gibi birçok katmandan oluşan canlı dokulardan meydana gelir. Kemiklerin her zaman değiştiğini düşünecek olursak, oldukça etkileyici bir yapısı olduğunu anlarız. Kemikler sürekli olarak parçalanır ve kendini yeniler. Fakat 30 yaşından itibaren kişi ürettiğinden daha fazlasını kaybetmeye başlar. Kemiklerin sert olması için bir başka önemli etken olan östrojen, 30 yaşından sonra azalmaya başlar; Kemikler gücünü kaybeder ve daha kolay parçalanır hale gelir.
Yapılan araştırmalarda Türkiyede her yıl 14 milyon kişinin en az 1 kemiğinin kırılacağının tahmin edildiği belirtilmektedir. Kemik kırığı çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşabilir. Bu sebeplerin başlıcaları Stres, travma veya osteoporoz gibi metabolik hastalıklar olabilmektedir. Kemik mineral yoğunluğundaki azalma kırık riskini anlamlı olarak azaltmaktadır. Yaşlılıkla beraber kemik mineral kaybına bağlı olarak kalça kırığı riski de artmaktadır ki bu kırıklar çok tatsız gelişmelerinde öncü habercilerinden sayılabilir. Türkiye de her yıl 23.000 kişinin kalça kırığı yaşadığı, bu sayının 2040 yılına dek % 50 den fazla artması beklenmektedir.
Türkiye de yaklaşık 8 milyon kemik erimesi hastasının bulunduğu, her 5 kadından 1 i osteoporoz hastası olduğu belirtiliyor.
D vitamini osteoporoz ve kemik sağlığını koruma tedavisinin en önemli öğelerinden biridir. Tüm önlemlere karşın D vitamini eksikliği birçok ülkede, özellikle yaşlılarda önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Alınan kalsiyumun yararlı olabilmesi için D vitamini ile birlikte alınması gerekmektedir. D vitamini kalsiyumun kemikler tarafından emilimini kolaylaştırır. Bu şekilde kemik mineral yoğunluğunu artırır. Bağırsaklardan kalsiyum emilimini sağlar.
Kalsiyum, D vitamini ve Menakinon K2 vitamini vücutta bir ekip olarak çalışır. K2 vitamini alınan kalsiyumu vücutta daha uzun tutarken D vitamini de onun kemikler tarafından emilimini kolaylaştırır. Ayrıca K2 vitamininin kemik dokusu kaybını ve arteriyel kalsifikasyonu azalttığı klinik çalışmalarla gösterilmiştir.
Nemoste içeriğindeki 800 IU D vitamini ile kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kemik kırığı riskine karşı içeriğindeki menakinon (K2) vitamini ve laktoferrin ile kemik dokusunu güçlendiren aynı zamanda NEM (yumurta kabuğunun içindeki zar) içeriği ile eklem sağlığına da destek sağlayan bir gıda takviyesidir.
D vitamini seviyesindeki her 10 mg/ml lik düşüş kırık riskini % 33 artırmaktadır. Özellikle kırklı yaşların üstünde kemik sağlığına azami önemin verilmesi gereklidir. Günümüzde sadece kalsiyum almanın bir çözüm olmadığı bilinirken gerçek kemik sağlığı konusunda eczacınıza ve doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.
Geçtiğimiz son üç yıldır hemen her ortamda, basılı ve görüntülü basında D vitamini ampulunu kırıp içmenin yarar değil zarar getireceğini vurguladım. Ne yazık ki pek çok saygı değer hekim dostlarımız ampulü kırıp ekmeğe damlatarak yemelerini öneriyordu.
Benim uyarılarım bakanlığın da dikkatini çekmiş olmalı ki Sağlık Bakanlığı bir bildiri yayınlayarak yapılan bu uygulamanın sağlığı bozduğunu ve yapılmaması gerektiğini vurgulayan yazıyı üretici firma kanalıyla eczanelere tebliğ ettirdi. Benim ısrarla üzerinde durduğum nokta hekimlerimizin ilacın prospektüsünü okumadan dünyada olmayan bir ilaç kullanım şekliyle hastalarını tehlikeye atmalarını önlemekti. Unutmayın D vitamininde günlük doz 600, günlük maksimum zararsız doz ise 4000 ünitedir. Lütfen bu sınırların dışındaki ne kullanım tariflerini, ne de tavsiyeleri dikkate almayınız.