Hemoroidler, anal kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinir.
Çoğunlukla oturarak ya da sürekli ayakta hareketsiz durarak çalışanlar kişilerde görülen hemoroid, anüs çevresindeki toplardamarın gevşemesi ve bir doku parçasının dışarı doğru sarkmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Hemoroidler makatımızın tam kapatılmasından sorumlu organlardır. Hemoroidal doku damar yumağı yapısında olan ve anüsün çıkışında yastıkçık görevi gören bir dokudur.
Anüs ya da makat bölgesinde damarların şişmesi veya büyümesiyle de oluşan hemoroid zaman zaman sıkışarak kanamaya yol açabilir. Hastalığın ilk safhalarında herhangi bir belirtiye yol açmayan hemoroid varlığında kişi, bu durumu fark etmez. Ancak hastalığın ilerlemesiyle birlikte kaşıntı, rahatsızlık hissi, ağrı ve kanama gibi belirtiler ortaya çıkar. Hemoroidin iç kısmında pıhtı oluşması durumunda ise ağrı çok şiddetli olabilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerektiren hemoroid varlığında öncelikli olarak kişinin yaşam tarzını değiştirmesi önerilir.
Bu rahatsızlık, iç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır. Zamanla altta yatan sebeplerle birlikte anal kanalda yerleşen genişlemiş toplar damar yumakları makatın dışına doğru çıkarlar. Dahili (iç) hemoroid genellikle ağrısızken, dış hemoroidler son derece şiddetli ağrılara neden olabilir.
Hemoroid (basur) belirtileri nelerdir?
- Rektal kanama (makattan taze kırmızı renkli kanama)
- Ağrı
- Makatta ele gelen şişlik
- Akıntı, makatta ıslaklık hissi
- Kaşıntı
Hemoroid (basur) neden olur?
- Bağırsak alışkanlığında değişiklikler (kabızlık, ishal)
- Gebelik ve doğum
- Sedanter (durgun) yaşam
- Bazı spor etkinlikleri (ata binmek, bisiklet sürmek)
- Çeşitli meslek grupları (şoförler, pilotlar vb.)
- Alkol alışkanlığı
- Pelvik bölgede yerleşen tümörler, karında ascites oluşumu
- Kalın bağırsak kanseri
Hemoroid tedavi yöntemleri
- Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesi altta yatan kabızlığın giderilmesi,
- Diyette bol lifli (PYSILLIUM her gün bir ölçek veya 5 gr.a kaadar kullanılabilir) gıdalara ağırlık verilmesi, günlük su alımının arttırılması ortalama 1.5-2 litre su içilmesi,
- Lokal krem ve pomatlar,
- Cerrahi tedavi.
Hemoroidlerimizi nasıl azdırırız?
Hemoroidlerimizi azdırmanın önemli şartlarından biri STRESdir. Ruhsal durumumuza müdahale edemediğimiz veya stressle baş etmeyi başaramadığımız zaman, yeme içme düzeni yani beslenme de bozulduğunda hemoridler için en uygun ortamı hazırlamış oluruz.
Hemoroid hastalıklarında , hastalığın yerine, derecesine , akut yada kronik olma durumuna göre değişen şikayetler bulunmaktadır. Uzmanlık sahası olan doktorlara ilk belirtiler görüldüğünde baş vurmak sorunu önemli bir şekilde kronikleşmeden de kurtarabilir. Yoksa bu çok yaygın rahatsızlık kısa sürede tatsız başka rahatsızlıklarında başını çekebilir.
HEMOROİD TEDAVİSİ SONRASI
Hemoroid (Basur) Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
● Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için en başta su miktarının günlük en az 2 litre tüketilmesi gerekmektedir. Ülkemizde genel anlamda su tüketmek yerine kişiler; çay, kahve ve meyve suları gibi birçok içecek ile sıvı tüketimini geçiştirmektedir. Bilinmesi gerekir ki hiçbir sıvı tüketimi vücudumuz için gerekli olan suyun yerini almamaktadır. Birçok hastalığın başında geldiği gibi kabızlığa bağlı olarak gelişen hemoroid rahatsızlığında da su tüketilmesi önemli
faktörler arasında yer alır.
● Sindirim sisteminin çalışmasını sağlayan ve bağırsakları harekete geçirerek, kabızlığa karşı koyan posalı ve lifçe zengin olan besinlerin (PYSILLIUM) ve NBL PROBIOTIC GOLD tüketilmesi, hemoroid hastalığını önlemek için büyük önem taşımaktadır. Bol yeşil sebze ve meyve, kuru baklagiller, kuruyemiş tüketilmeli, probiotik içerikli kefir (BIODESIS marka kefir mayası ile evinizde yapabileceğiniz nefis bir içecek), ayran, yoğurt, peynir tüketilmelidir. Hazır gıdalar, fast food ağırlıklı beslenmeden, çok fazla asitli içecek tüketiminden uzak durulmalı,
beyaz ekmek gibi fazla karbonhidrat ağırlıklı yiyecek tüketiminin azaltılması gerekmektedir.
● Sağlıklı yaşam için hareketten uzak kalınmamasına dikkat edilmesi gerekir. Bağırsaklar hareketle birlikte eşzamanlı olarak çalışır. Bu nedenle spor yapmayı doğal yaşam biçimi haline getirmek gerekir. Hareketli yaşam sindirimi düzenleyeceğinden kabızlığın giderilmesinde büyük etken olacaktır.
● Tuvalette gazete, kitap ve telefon gibi vakit öldürücü nesneler ile geçen sürenin farkına varılamaz. Bu durumda ortaya çıkan uzun süre oturma eğilimi, makattaki basıyı artırdığı için hemoroid rahatsızlığını oluşturabilir. Hemoroid riskini azaltmak için tuvalette 5 dakikadan fazla oturulmamalıdır.
● Hemoroid (basur) tedavisi sonrası pansuman niteliği taşıyan ılık su oturma banyosu uygulamaları hastaya oldukça rahatlık sağlamaktadır. Oturma banyosu halk arasındaki geçen ismi ile batikonlu su hazırlanmasındaki temel ilke, hastalığın alevlenmesini ve atak döneminde olan rahatsızlığın vermiş olduğu şikâyet ve belirtileri hafif bir şekilde atlatabilmek içindir. Geçirmiş olduğunuz cerrahi veya ameliyatsız yöntemler ile tedavi sonrasındaki sürecin rahat ve konforlu bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur. Dışkılama eylemi her sindirim
sonunda insan hayatı için oldukça gerekli olan bir sistemdir. Dışkılama işlemi ile tetiklenmiş olan ağrı ve yanma hissi, normal insanda olması gereken belirtiler arasında yer almaktadır. Bu nedenle tedavi sonrası belirtileri hafifletmek adına oturma banyoları önerilir. Fakat şunu söylemek gerekir ki bu oturma banyoları tam anlamı ile bir iyileşme sağlamamaktadır. Yalnızca hastaya rahatlık sağlamaya yardımcı olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken
nokta ise, başvurmuş ve tedavinizi gerçekleştirmiş olduğunuz hekim tarafından tavsiye edildiği sürece uygulanmasıdır. Bu nedenle evde basur tedavisi (batikonlu su) uygulamadan önce mutlaka bir hekim onayı gerekir. Tedaviye başlanmadan, alanında uzman olan bir proktoloji hekimine danışmadan uygulanmaması gerekir.