Eczacılığın Z Hali

Geçenlerde PHARMETİC girişimci eczacılar derneğinin hazırladığı Eczacılığın E hali adlı sempozyumuna gittim. Her şeyden önce bu organizasyona emek vermiş olan bütün meslektaşlarımı canı gönülden kutlarım. Her yönüyle takdir edilmesi gereken bir toplantının altından başarıyla alkışlarla kalkmış oldular. 

Bu gün Türk eczacılığında geldiğimiz noktadan sonra gelecek yıl umarım eczacılığın Z hali toplantısını yapmayız. Eczacılık geçmişim yarım asıra çok yaklaştı, ilk defa bu yıl gençleri gelecekten umutsuz, ne yapacağını bilmez konumda görmekteyim. Evet bende artık eczacılığın Z halinin yaklaştığını görmeye başladım. 

Yıllarımız MUVAZAA denen sahtekarlıklarla mücadele ederek geçti. Ne başarı elde edebildik ne de edebileceğimiz bir imkan kaldı. Şimdi durum farklı; 

1. Şu anda zincir eczane kervanına 153 eczane katılmış durumda, her gün sayısı hızla artmaya devam edecektir mutlaka. 

2. Eczacı çok yakında ilaçların marketlere de inmesine mani olamayacaktır. Gerekçeleri akşam ilaç gerektiğinde işten eve bile gelirken eczaneler kapalı oysa market ona kadar açık diyerek ilaç satışlarına göz yumulacaktır. Yıllarım eczacılığı günümüze adapte etmeye uğraşmakla geçti ama pek çok kalın duvarı geçemediğimiz için şimdi tümüyle elimizden mesleğimiz uçup gidecek. 

3. 12 nisan 2014 tarihli yönetmelik Erdoğan Koçak ve Harun Kızılayın geçen dönemdeki TEB yönetimi sürecinde çıkartılmıştır. Bu eczacılığa vurulmuş bir domuz bağıdır. Sırtımızda böyle bir yük varken eczacının geleceği olamaz. Tümüyle değiştirilmesi ve geleceği görebilecek medeni insanlarca, geçmiş tecrübelerde ortaya konarak yeniden ele alınmalıdır. 

4. Eczacı eczacı ortaklıkları ve eczacının emekli olma hakkı mutlaka verilmeli. Günümüzde 48 fakültesi olan eczacılık mesleği mezuna eczane açma hakkı vermemektedir, bunun mantığa ve akla uyan hiçbir noktası yoktur. Eczacı ömrünü eczanesine vakfetmektedir, 65 yaşını aştığında bir mesul müdür yönetiminde eczanesini devam ettirebilmelidir. 

5. Eczacı eczanesinde üretici olabilmelidir. Yapacağı kozmetik, besin destek ürünlerini serbestçe ve yürürlükteki kanunlara uygun olarak üretip sadece kendi eczanesinde üretebilmelidir. 

Yapılması gerekenleri yazmaya devam etsem belki kitap olur, mesleğimizin bundan sonrasını iyi düşünerek yeniden ele almak gerekir. Bu sefer tribünlere oynayan idarecilerle değil bu işi severek yapanlarca realize etmemiz gerekir. Artık E halinden Z haline geldik bu meslek de gelecek yıl iflas etmeden tekrar buluşulacak olursa mutlaka Z halimizi tartışmalıyız.

Yorum Ekle

Abone Olun

Son Bildirilere Ulaşın:

Ecz. Fatih Mehmet Müderrisoğlu. Bütün hakları saklıdır.