Saç teli, “SAÇ KÖKÜ”nden çıkar. Bu, epidermise gömülmüş, çay bardağına benzer yapıda küçük bir girintidir. Saç kökünün deri içinde kalan kısmının en uç bölümüne saç soğanı denir.
Saç soğanı canlı ve sürekli bölünen hücrelerden oluşmuştur. Bu hücreler silindirik yapıdaki uzun, ince saç liflerini üretirler. Saç soğanında ayrıca, saça rengini veren pigmentleri üreten hücreler de bulunur. Bu pigmente melanin, onu üreten hücrelere de melanosit denir. Erkeklik hormonlarının (androjenler) reseptörlerinin de bu bölümdeki hücrelerin üzerinde olduğu bilinmektedir. Saç soğanının en dip kısmında dermal papilla olarak adlandırılan ve damar yumağı içeren yapı bulunur. Bu yapı saçların büyümesi ve beslenmesi için çok önemlidir. Her bir saç kökü bir iç ve bir dış kök kılıfı tarafından çevrelenmiştir. Dış kök kılıfının sonlandığı yerde epidermis başlar. Saç kökünün çevresinde ve bitişiğinde bir takım salgı bezleri de bulunur. Bunların en önemlileri saçları kayganlaştıran yağı (sebum) salgılayan yağ (sebase) bezleridir.
SAÇ GÖVDESİ
Saçın derinin dışında kalan kısmına saç gövdesi denir.
Saç gövdesi keratine dönüşmüş ölü hücreler, bunları bir arada tutan bazı maddeler ve bir miktar sudan ibarettir. Saç tellerimiz ortalama 0,1 – 0,9 mm kalınlığında kolayca eğilip bükülebilen, aynı zamanda büyük bir dirence ve elastikiyete sahip yapıdadır. Saçı kesilen kişinin hiçbir acı hissetmemesinin nedeni işte bu yapıdır. Saç gövdesi üç tabakadan oluşur. Bunlar:
• Medulla (Saç İliği) En içteki tabakadır.
• Korteks (Cortex – Saç Kabuğu) Keratin liflerinden oluşan korteks saçın orta tabakasını oluşturur, saç teline esneklik, sağlamlık ve renk verir. Burada saç görünümü ile ilgili bütün önemli kimyasal prosesler oluşmaktadır.
Saçlar, kıl follikülü denen ve saçı çevreleyen doğurucu bir tabakada üretilir ve uzamaya başlar. Buraya saç kökü de denebilir. Saçlar devamlı uzamazlar, uzama bir noktada durur ve sonra dökülür. Dökülen saçın yerine, saç follikülünden yeni saç teli üretimi başlar. Bu süreç birbiri arkasına devam eder.
Buna saçın yaşam döngüsü denir ve 3 evreden oluşur.
1- Anagen (büyüme) evresi: Bu evre, saç köklerinin en aktif olduğu devredir. Saçlar bu devrede 2 – 10 yıl boyunca uzarlar.
2- Katagen (geçiş) evresi: Büyüme aktiviteleri durmaya başlar 1 veya 2 hafta kadar sürer.
3- Telogen (dinlenme ve dökülme) evresi: Bu evrede saç teli aynı boyda kalır. 3 ya da 4 ay kadar sürer. Bu süre sonunda, alttan gelen yeni saçın itmesi veya dışarıdan bir etken sayesinde saç kolayca kökünden atılır.
Genel olarak;
• Kafa derimizde (scalp) ortalama 100’000-150’000 kadar saç bulunur ve saçların yaklaşık 85-90%’ı anajen fazında ve 10-15% telojen evresindedir.
• Saçlarımız ayda ortalama 1 ila 1,5 cm arası uzar ve toplam olarak saçlarımız yılda 15-20 km arası büyür.
• Günde ortalama 100 ila 150 saç dökülmesi normal olarak kabul edilmektedir.
• Saç dökülmesi ve kellik, özellikle erkeklerde ve çok daha nadir olarak kadınlarda görülen ve dış görünüm güzelliğini negatif yönde etkileyen önemli bir sorundur.
• Saç dökülmesi hem kadınları hem erkekleri etkiler. Sadece kafa üzerinde meydana gelen tüm saç dökülme vakalarının 95%’nin nedeni saç foliküllerinin androjenik hormon dihidrotestosterona (DHT) olan duyarlılığının artmasındandır. Bu durumun adı olan androjenik alopesi, kalıtsal, kalıcı ve yaşlandıkça devam eder.
• 5α Reductase II enziminin genetik nedenlerle programlanmış saç kökleri üzerine bir erkeklik hormonu olan testosteronu dihidrotestosterona dönüştürmesi sonucu, saç dökülmesi kendini bir yağlanma ile gösterir ki bu durum saçlı deri üzerindeki kıl köklerine kadar uzanan porları tıkayarak saç foliküllerini boğar ve matrix hücrelerinin erken ölümüne neden olur. Bakım ancak bu hücreler ölmeden önce yapılırsa olumlu sonuçlar elde etmek mümkün görünmektedir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri
▪ Beslenme bozuklukları
▪ Yanlış ürün kullanımı ve kalitesiz kozmetikler
▪ Stres
▪ Çevre kirliliği
▪ Hamilelik
▪ Bazı tedavi yöntemleri (kemo-terapi, vs.)
▪ Sigara ve alkol tüketimi
▪ Güneş, deniz, rüzgâr, su, vs. saç sağlığını ve dökülmelerini negatif olarak etkileyen nedenler arasındadır.
Saç Bakımı İçin Özel Şampuanlar: DEEP CLEAN ve SCALP RELIEF
Artık çok özel saç bakım kozmetikleriniz var. MFM Cosmeceuticals DEEP CLEAN ve SCALP RELIEF şampuanda kullandığımız bitki özleri;
- Astragalus Membranaceus Root Extract
- Ilex Paraguariensis Leaf Extract
- Schizandra Nigra Fruit Extract
- Curcuma Longa Root Extract
- Capsicum Frutescens Fruit Extract
- Panax Ginseng Root Extract
- Gingko Bioba Leaf Extract
- Cucurbita Pepo Seed Extract
- Linum Usitatissimum Seed Extract
- Centella Asiatica Extract
- Equisetum Arvense Extract
- . Panicum Miliaceum Seed Extract
- Camelia Sinensi Leaf Extractt
- Urtica Dioica Leaf Extract
- Betula Alaba Leaf Extract
- Aesculus Hippocastanum Seed Extract
- Nigella Sativa Seed Extract
Vitaminler;
- Panthenol (B5)
- Niacin (B3)
- Biotin (B7)
- Folic Acid (B9)
- Cyanocobalamin (B12)
- Ascorbic Acid (vitamin-C)
Ayrıca Şampuanların diğer özellikleri;
Ultra yumuşak ve yıkama özelliklerini glikozidler ve sarcosinatlar ve betainler kullanarak kazandırılmıştır. Saçın yağ dengesini verebilmek ve saça doğal parlaklığını kazandırılmıştır. Bütün bu özelliklerin yanı sıra SCALP RELIEF şampuanda kepeklenmeyi ve yağlanmayı kontrol altına alan ZINK PYRİTHİONE kullanılmıştır. Böylece;
Saçın yağlanması, kepeklenmesi kontrol altına alınırken saçın daha parlak daha canlı ve onarıcı olması sağlanmaktadır.
Kullanın şampuanlarımızı, şimdiye kadar kullandıklarınızdan farklı olduğunu hissedeceksiniz.