CORONAVİRÜS NEREDEN ÇIKTI? NASIL KORUNURUZ?

Çin’in Wuhan şehrinde başlayan Coronavirüs salgını hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum. Coronavirüs nedir, nasıl başladı ve coronavirüsten korunmak için neler yapabiliriz? Tümü bu yazıda.

Coronavirüs, insanlarda ve kuşlarda hastalık yapan bir RNA virüsüdür. Sığır ve domuzlarda ishal, tavuklarda üst solunum yolu hastalıkları yapar. İnsanlarda üst solunum yolu infeksiyonuna sebep olur. Sıklıkla hafif geçer. Ama ölümcül olma potansiyeline sahiptir.

Corona, taç veya güneşin halosu anlamında olup, elektron mikroskopisindeki virüsün görünümüne atfen bu ad verilmiştir.

İlk coronavirüs salgını 1960 yılında olmuştur. Biline 7 farklı çeşidi vardır ve sırası ile 2003, 2004, 2005, 2012 yıllarında büyük salgınlar yapmıştır. Arabistan yarımadasında özellikle kaynak olarak develerden kaynaklandığı düşünülen 2012 yılındaki salgında ciddi sayıda ölüm bildirilmiştir. 2019-2020 de Çin’in Wuhan bölgesindeki salgın coronovirüsün aynı aileden olup farklı bir çeşididir. Bu bölgedeki salgında deniz ürünlerinden bulaşık olan bir salgının olduğu iddia edilmektedir.

Coronavirüsün kuluçka süresi tam bilinmemekle birlikte CDC (centers for disease control and prevention) e göre 2-14 gün arasında bir sürede hastalık meydana getirdiğini belirtmektedir.. İnsana infeksiyon kapmış kişilerin öksürmesi, hapşırması ile geçebiliyor. Bu virüsü almış kişilerin salya, tükürük, ter, idrar gibi vücut salgılarının bulaşıklığı ile geçiyor. Bu bağlamda hastane personelleri başta olmak üzere, okul, kışla, toplu taşımanın olduğu alanlarda çalışanlar risk altındadırlar ve çok dikkatli olmalıdırlar. Hayvandan insan özellikle kanatlı hayvanlar başta olmak üzere direkt temas veya bu hayvanların ürünlerinin tüketimi ile geçiyor.

Bağışıklık sistemi düşük olan, çocuk, yaşlı ve gebelere hastalığın geçişi ve şiddeti daha fazla oluyor. Kanser hastaları, kemoterapi alan hastalar, steroid tedavi alanlarda hastalık daha şiddetli olabiliyor. Özellikle bu grup kişiler iyi korunmalıdır. Ayrıca şeker hastaları, KOAH’lı kişiler, kronik kalp hastaları ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalar risk grubundadırlar.

Vücuda giren coronavirüs üst solunum yollarında boğaz ağrısı, bazen ateş, nezle, balgam, öksürük gibi belirtilere sebep oluyor. Bazı hastalarda bulantı ve ishal yapabilir. Pnömoni (akciğer iltahabı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Eğer hastalık tablosu ilerlerse şiddetli solunum yetmezliği sendromu (SARS: severe acute respiratory syndrome) ile hastanın kaybına sebep oluyor.

Korunma için neler yapılabilir:

  1. Sık sık eller KLORHEKSİDİNLİ sabunlarla yıkanmalı, veya gene aynı madde ile yapılmış el jeli veya losyonu ile dezenfekte etmeli
  2. Ağzı ve burunu örtecek tarzda maske kullanmak, toplu alanlara girmeden mutlaka bir adet CISTUS CRETICUSlu bir pastili emerek sekiz saatlik koruma sağlanmalı
  3. Göz, burun, ağzınıza yıkanmamış ellerinizle dokunmamak
  4. Öpüşme alışkanlığından VAZGEÇMEK
  5. Kapı kolları gibi ortak kullanım yerlerini ve elleri sık sık MECETRONIUM ETHO SULFAT içeren mendillerle silmek gerekir.  Aynı mendille çocuklarımızın cebinde bulunmalıdır ki okul gibi toplu alanlarda üreyen bu mikrop ve virüslerden uzak durulabilsin.

Coronavirüs tüm antiseptik dezenfektanlara karşı duyarlıdır ve yok olur. Ancak halılarda 7 haftaya kadar yaşayabilir.

Coronavirüs infeksiyonunun bugün için bilinen bir aşısı ve tedavisi yoktur.

Tavsiye edeceğim ürünler: CITRUS ANTI VIRUS Pastil, OpakJel Antiseptik Mendil, KLORHEKSOL Antiseptik Köpük

 

Yorum Ekle

Abone Olun

Son Bildirilere Ulaşın:

Ecz. Fatih Mehmet Müderrisoğlu. Bütün hakları saklıdır.