Günlerin kısalması ve havanın soğuması nedeniyle açık havada geçirdiğimiz vakit azaldı, hastalıklar arttı. Kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun zaman geçirilmesi başta solunum yolları hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlamakta. İşyeri, okul, yurt, kışla ve kahvene gibi kalabalık yerler birer hastalık yuvasına dönüşebilmekte. Kronik hastalıkları olanlar, yaşlılar ve çocuklar için risk oranı ise daha da yüksek. Kapalı ortamların sağlık açısından en tehlikelisinin sigara içilen ortamlar olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım.Havalandırmalar, klimalar, ısıtıcılar derken birçok etken kapalı ortamlarda mikropların ve alerjenlerin yayılmasını sağlamakta ve dolayısıyla hastalıklara neden olmakta.
Peki bunca risk varken hasta olmamak ve sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız?
- Her sabah evden çıkmadan ağzımıza bir tane Cistus Creticus bitkisinden yapılan bir pastili atmamız gerekir. Bu sayede havada uçuşan veya üstümüze hapşıran öksüren insanların bulaştıracağı viruslerden korunmuş oluruz. Aksi halde virusler ağız yolundan girince hemen hücre içersine girer ve derhal hastalık yapıcı etkisini çıkarır, oysa Cistus Creticus içeren bu pastil altı saat için virusün konaklamasını engeller ve virüsler yok olur gider. Bu pastili hem korunmak için hem de hastalık oluştuktan sonra daha kısa sürede iyileşebilmek için kullanmanız mümkün. Zaten dünya sağlık örgütü WHO, bu pastile özel bir statü tanıyarak “gribe karşı” ibaresini kullanmaya izin vermiş. Emme yetisini kazanmış çocuklardan hamilelere hatta diyabetlilere kadar her kesin ama herkesin kullanabileceği her evde bulunması gereken bir pastildir.
- Çok sigara içen bir toplum olduğumuzdan bu nedenle kış boyunca zayıflayan bağışıklığı güçlendirmek için Vitamin C+Zink kapsüllerinden kullanmanızı tavsiye ederim. Beher kapsülde pelletler halinde olan 300 mgr C vitamini ve 10 mgr çinko içermektedir. Böylece bağışıklığı güçlendirirken sigaranın sertleştirdiği damarlarında elastikiyet kazanmasını sağlayabilirsiniz. Pellet teknolojisi gün boyu kan serumunda yeterli C vitamini taşınmasına yardımcı olan farklı zamanlarda çözünen bir özelliği yaratmaktadır. Tabii bunun dışında da aşağıda belirttiğim hususlara dikkat edilmesini tavsiye ederim.
Bu iki önemli hususun dışında aşağıdaki önerileri de dikkate almakta yarar var.
- Sık sık ellerimizi yıkamalıyız.
- Gün içinde sık kullandığınız eşyaların hijyenini sağlamalıyız.
- Ev ve ofislerimizi düzenli aralıkla havalandırmalıyız.
- Açık havada yürüyüşler yapmalıyız.
- Hasta kişilerle tokalaşma, sarılma ve öpüşmeden kaçınmalıyız.
- Bol su içmeli, taze meyve suları ve bitki çaylarını masadan eksik etmemeliyiz.
- Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeli, doğal beslenmeliyiz.