Orville ve Wilbur Wright kardeşler, 17 Aralık 1903 tarihinde ilk motorlu uçağın uçuşunu sağladılar. İnsanlığın önünde çok önemli bir ufuk açan Wright kardeşler, insanlığın borçlu olduğu kişiler listesinde haklı olarak yerlerini aldılar.
Bilim insanlarını diğer insanlardan ayıran nedir? Bilim insanları meraklıdır. Doğadaki olayların nedenini araştırmak, çevremizde olup bitenlerin perde arkasını sorgulamak bilim insanı için vazgeçilmez bir tutkudur.
İnsanoğlunun motorlu uçak macerasını bundan tam 100 yıl önce başlatan Amerikalı Wright kardeşler de işte bilim insanlarının sahip olduğu bu tipik özelliklere sahipti. Aileleri ise bu girişimlerine moralman destekte bulundular ve onları çalışmalarına teşvik ettiler. Araştırmacı olmak önce bir ilgi duymayı, sonrada o ilgili konu üzerinde kendi kendine sorular sorarak onların cevaplarını araştırmakla başlar. Tabii çevre de bu konuda çok önemlidir. Wright kardeşler in ilgileri öylesine çoktu ki üniversiteye dahi gitmemiş olmalarına rağmen, yeni bir dünyanın temeli olan motorlu bir araçla uçmayı başarabilmişlerdi.
17 Aralık 1903 insanlık tarihi için çok önemli bir gündür. İlk motorlu araç kısa bir süre için bile olsa uçabileceğini ortaya koymuştur.
Türkiye’nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ, 6 Ekim 1926’da Kayseri’de açıldı. Savunma sanayii sektöründe ve özellikle havacılık alanında atağa geçen, kendi milli savaş uçağını üretmek için düğmeye basan fabrika 200’e yakın uçak üretmiş olup bir kısmını da Avrupa’ya ihraç etmiş. 6 Ekim 1926 yılında açılan fabrika ne yazık ki 1950 yılında Adnan Menderes tarafından Marshall yardımı etkisiyle kapatılmış ve sadece ithal edilmeye yönelindi, mevcut tesis ise uçak bakımına ayrılmıştı. Günümüzde sesten birkaç kat daha hızlı giden uçaklar, içinde 500 yolcu ile on binlerce kilometre yol kat eden uçaklara gelinmesi bir tesadüf değil bir hayalin gerçekleşmesidir.
Bu gün dahi hayalini kurmaya değer pek çok şeyin olduğuna inanıyor, çocukların hayal kurmalarını teşvik, gençlerin ise bu hayallerini gerçekleştirmeye yardım edilmesini umuyor ve diliyorum.